2019. február 25., hétfő

0V129 Állattenyésztés Gödöllőn régi 35mm-es film - Jelenlegi ára: 22 000 Ft

Régi fém dobozban található fekete-fehér film. A film a "vége" előtt szakadt, ragasztott.
Az első kockákon felirat:
... ERDŐ ÉS MEZŐ VADÁLLOMÁNYÁT. NEMESÍTÉS ÉS VÉRFRISSÍTÉS CÉLJÁBÓL FOGJÁK A VADAT, HOGY ÁTTELEPÍTSÉK QA VADBAN SZEGÉNY ÉS JAVÍTÁSRA SZORULÓ TERÜLETEKRE.
MAGYARORSZÁG NEMCSAK A MAGYAR...
A film peremén felirat:
PANKINE
A dobozon felirat:
ÁLLATTENYÉSZTÉS GÖDÖLLŐN
Szélesség: 26. 5 cmMagasság: 4. 5 cmSúly: 1. 715 kg35 mm-es film
[bevezető szerkesztése]
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigationJump to search
35 mm-es filmkocka, digitális hangcsík
A 35 mm-es film vagy normálfilm a szabványos filmméret, a 35 mm széles filmcsík két szélén hüvelykenként 4-4 lyuk szolgál a film továbbítására. Ilyen filmet Thomas Alva Edison használt először az általa feltalált mozgóképes kamerához. A legtöbb mai professzionális kamera és vetítő ilyen filmet használ, amelyet függőlegesen vezetnek keresztül rajtuk.
Tartalomjegyzék
1Képformátumok
1. 1Gömbölyű (szferikus)
1. 2Szferikus matt (Lapos)
1. 3Anamorfikus
1. 4Super 35
2Forrás
 Képformátumok[szerkesztés]
 Gömbölyű (szferikus)[szerkesztés]
A filmipar kezdetén a szabványos képkockaarány az ? 1, 33: 1? volt, azaz egy-egy képkocka 1, 33-szor szélesebb volt, mint amilyen magas. A hangosfilm megjelenésével ez az arány 1, 37: 1-re alakult át. Ennek a formátumnak egy másik jelölése a ? 4: 3?. Az ilyen arányú képeket előállító filmgyártási folyamatot szferikusnaknevezik. A kamera elején elhelyezett lencse összegyűjti a fényt, és a kamerában elhelyezett filmre összpontosítja, így jön létre a kép. Vetítéskor a film háta mögött elhelyezett fényforrás áthalad a filmen, az így keletkező képet az elöl elhelyezett lencse felnagyítva kivetíti a vetítővászonra. A televízió feltalálásakor a képernyőjét ugyancsak a 4: 3 (1, 33: 1) arányúra tervezték.
Ahogy a televízió egyre jobban elterjedt, a filmipar nyeresége egyre csökkent, mivel az emberek inkább otthon tévéztek. Ki kellett találni valamit, ami a mozifilmet újra különlegessé és ellenállhatatlanná teszi. A szélesvászon sokkal nagyobb képet és több információt tudott a nézők elé tárni, amire a hagyományos tévé képernyője nem volt képes. Több filmkameragyár és filmgyártó cég különböző módon érte el a szélesvásznú hatást.
 Szferikus matt (Lapos)[szerkesztés]
A legegyszerűbb módja a szélesvásznú film gyártásának a szferikus 35 mm-es kép felnagyítása volt. Az ilyen vetítőgépnek van egy nyíláslemeze, amely a felső és alsó részeket elfedi. Az így keletkezett kép széles, és csak annyira kell felnagyítani, hogy megtöltse a mozi széles vásznát.
Két módszer van arra, hogy ilyenfajta szélesvásznú filmet forgassanak:
Az egyik neve a valódi matt.  Ennél a módszernél a lencse és a film között van egy lemez, amely 1, 85: 1 formátumú képet összpontosít a filmre, és minden, ami az alatt vagy afölött van, nem exponálódik. Amikor a filmet lejátsszák, a kép felső és alsó részén egy-egy fekete csík látható. A képet felnagyítás után középre kell vetíteni, különben látszanak a fekete csíkok, de ezt könnyű megoldani.
A másik módszert soft mattnak nevezik. Ebben az esetben a kamera keresőjén egy szűrő van, amely elzárja az 1, 33: 1-es kép alsó és felső részét. Az operatőr csak azt látja filmezéskor, ami vetítéskor is látható lesz. A valóságban azonban az is filmre kerül, ami nem látszik a keresőben (néha ez a mikrofonokat és a lámpákat is jelenti). Ha a vetítéskor nem állítják pontosan középre a kivetített képet, a nézők ezeket a nem kívánt képrészeket is látják.
A két ? szferikus matt? módszer összehasonlítása
Valódi matt módszer
? Soft matt? módszer
A jobb oldalon a szürke négyzet jelöli azt a részt, amit a mozikban kell kivetíteni.
A Jurassic Park filmezésekor az egész filmet 1, 33: 1 arányban filmezték. Mivel a filmben sok a számítógépes grafika, egyes részeket be kellett szkennelni a számítógépbe, majd újra filmre exponálni, miután az effekteket elvégezték. Mivel a film szélesvászonra készült, a számítógépnek csak a filmkockák 1, 85: 1 arányú részét kellett átdolgoznia, ami 25%-os megtakarítást jelentett.
Az ilyen eljárással készített filmeknek többféle képaránya létezik. Kezdetben az 1, 85: 1 volt a standard az Egyesült Államokban, míg az 1, 66: 1 Európában és a világ más részein (a Walt Disney stúdió és néhány más filmes rövid ideig használta az 1, 75: 1-hez arányt is). Az 1990-es évektől kezdve azonban a világ minden részén az 1, 85: 1 lett a szabvány és ma már szinte minden mattolt filmet ezzel a képaránnyal készítenek.
A képarány egyetlen korlátja a fekete csíkok mérete. Habár ez a legkönnyebb módja a szélesvásznú filmek készítésének, a filmipar újabb és újabb megoldásokat keresett. Ennek az egyik oka az, hogy az ilyen pszeudo-szélesfilm nem használja ki a filmkocka teljes felületét, így a képminőség romlik. Ennek ellenére ez a fajta szélesvászon nagyon elterjedt volt, mivel a moziknak nem kellett új felszerelést vásárolniuk.
Anamorfikus[szerkesztés]
Amikor kitört az 1950-es évek szélesvásznúfilm-forradalma, az új technikák arra kényszerítették volna a mozitermeket, hogy a létező vetítőgépeket újabb (természetesen drágább) gépekre cseréljék. Az anamorfikus módszer közkedvelt volt, mert ugyanazt a 35 mm-es filmet használta, mint a szférikus eljárás. A különbség csak annyi volt, hogy olyan speciális lencséket használtak, amelyek egy széles képet tudtak egy 1, 33: 1 arányú filmkockára filmezni. Az ilyen lencsék a képet vízszintesen összesűrítették. Mikor egy ilyen képet egy másik anamorfikus lencse elé tesznek, a lencse újra ? kinyújtja? a képet az eredeti méreteire. Ennek a formátumnak az előnye az, hogy a filmkocka egész felületét kihasználja, így a kép sokkal élesebb. A hátránya viszont az, hogy az operatőrnek nehezebb a képet fókuszálva tartani.
A CinemaScope volt az 50-es és 60-as évek legelterjedtebb szélesvásznú szabványa. Anamorfikus lencséket és négysávos mágneses rögzítésű hangsávot használt. Ezt a szabványt alkalmazta többek között a 20th Century Fox filmstúdió is. Ennek a formátumnak több képaránya is volt: 2, 66: 1, 2, 55: 1, 2, 35: 1.  1953-tól egészen 1967-ig használták. Azóta a Panavision filmkamerákat gyártó cég kameráit és lencséit használja a hollywoodi filmipar. Az egyik kivétel a Csillagok háborúja volt:  George Lucas Arriflex anamorfikus lencséket használt az Egy új remény című filmjének forgatásakor. A Panavision (és az összes többi anamorf, például Arriscope, J-D-C-Scope, Agascope, Franscope stb. ) eljárás ugyanaz, mint a CinemaScope, csupán névleg különbözik tőle (az anamorf 35 mm-es film képaránya 1970 óta 2, 39: 1).
Ha az anamorfikus filmet tévé képernyőjére kell áttenni, két lehetőség van:
mivel a kép nem fér bele teljes egészében a képernyőre, a film átalakításakor a pásztázz és kutass (angolul:  pan and scan) metódussal mindig az a rész látható, ahol éppen a legtöbb a mozgás, változás;
a másik módszernél a képpontokat annyira összesűrítik, hogy minden vízszintes képpont látható legyen a képernyőn. Ennek az a hátránya, hogy sokkal kisebb minden, és például egy 2, 35: 1 arányú filmnél közel a képernyő fele nincs kihasználva. Ennek egy elég jó kompromisszuma a 16: 9-es arányú tv-készülék, itt kevesebb a kihasználatlan hely (ha pedig teljes képernyőre váltunk, akkor is csak kevés információ fog elveszni).
A három legelterjedtebb formátum (lapos, CinemaScope és Super 35 ? lásd alább) közül a CinemaScope rendelkezik a legjobb képminőséggel és legélesebb képpel.
Super 35[szerkesztés]
A Super 35 formátum James Cameron (Terminátor 2,  Titanic) és Bryan Singer (Közönséges bűnözők) filmrendezők kedvenc formátuma. Ebben a hangsávok nem foglalnak helyet a filmkockán, ugyanis külön szalagra rögzítik őket, amelynek sebességét a kameráéhoz szinkronizálják. Mivel hiányoznak a hangsávok, a filmkocka, amely eredetileg 1, 37: 1 arányú volt, most 1, 66: 1 arányú lett. Az operatőr a cselekményt egy 2, 35: 1 arányú részbe filmezi. Ezt anamorfikus lencsékkel átmásolják egy 35 mm-es filmre, amelyen már rajta lesznek a hangsávok is. Mivel a 2, 35: 1 arányú résznél több volt a filmkockán exponálva, televízióra formázva sem lesznek alul vagy felül fekete csíkok, így teljesen kitölti tévé képernyőjét. A Terminátor 2 készítésénél forradalmi számítógépes hatásokat használtak. Ehhez a filmet beszkennelték a számítógépbe. A speciális hatásokat 1, 66: 1 arányban tervezték, csakúgy, mint a filmet. Mivel a filmkocka jó része nem látható a moziban kivetítéskor, a számítógépbe csak a középső részt szkennelték be. Ennek volt egy másik oka is, tudniillik egyetlen filmkocka a számítógép merevlemezén legalább 30 mega bájtot foglalt, hogy a kép minősége szemmel láthatóan ne romoljon. A mozgások hiteles visszaadásához a filmen egy másodperc alatt 24 állóképet kell rögzíteni, így egy másodperc már 720 MB helyet foglal. Mivel a túlnyúló képrész úgysem lett volna látható a végleges változatban, fölösleges idő- és pénzkidobásnak látszott átdolgozni azt az információt, ami a mozivásznon úgysem jelent volna meg. Amikor az átdolgozott képkockákat újra filmre exponálták, csak egy 2: 1 arányú rész volt megtöltve információval, s amikor tévés változatra dolgozták át, nem volt más lehetőség, mint egy elég nagy részt kivágni az eredeti képből (máskülönben nemkívánatos fekete csíkok jelentek volna meg).
 
Forrás: wikipédia. hu
Termékeim között több 35mm-es film található, kérem tekintse meg őket ide kattintva! Termékeim között több celluloid film található, kérem tekintse meg őket ide kattintva!
A termékről további nagy felbontású képek!
ÁRUIM ZÖME ANTIK ÉS RÉGI TÁRGYAKBÓL ÁLL.
SZEMÉLYES ÁTVÉTELI LEHETŐSÉG BUDAPESTEN (IX. ) ILLETVE SZEGEDEN!
 
Szállítás
Termékeinket az MPL futárszolgálattal küldjük! Terjedelmes tárgyaink szállításában külön díjazás mellett tudunk segíteni! Szállítási módok az alábbiak szerint alakulnak
 
Személyes átvétel Budapest IX.
 
 
Személyes átvétel Szeged
 
 
MPL csomag előre utalással
 
 
MPL csomag utánvét
 
 
Fizetés
A vételár és szállítási költség kiegyenlítésére az alábbi lehetőségeket biztosítjuk
 
Személyes átvételkor készpénzben
 
 
Banki átutalás
 
 
Utánvét
 
 
Paypal (MasterCard, Visa)
 
 
Szállítási, átvételi idő
A termék vásárlását követően a szállítási, kézhez vételi idő az alábbiak szerint alakul belföldön
 
Személyes átvétel
1-5 munkanap
 
 
MPL csomag előre utalással
2-3 munkanap
 
 
MPL csomag utánvét
1-3 munkanap
 
( vadász vadászat szarvas agancs vad szarvasagancs vadászati trófea gödöllő vadászok szarvas agancs állat tenyésztés )

Jelenlegi ára: 22 000 Ft
Az aukció vége: 2019-03-01 19:56 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése