2020. augusztus 29., szombat

Charlotte Brontë: Villette - Jelenlegi ára: 450 Ft


Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás éve:
1967
Kötés típusa:
Vászon
Oldalszám:
566 oldal
Papír védőborító kicsit megviselt, a vászon kötés és a könyv lapjai jó állapotúak
Személyes átvétel a XVII. vagy a XIII. kerületben, esetenként más, egyénileg megbeszélt helyszínen, elsősorban a 2. metró vonalán, vagy előre utalás után postázom.
Fülszöveg
Gazdag élményforrás, a gyűlölet és szerelem nagy regénye a Villette is. Világhírű párjához hasonlóan: "emlékkönyv", egy fiatal leány küzdelmes életének történetét rögzíti. A főszereplő - a kitörő érzelmek és a hűvös értelem tüzében-jegében edzett jellemű, félénk s mégis erős akaratú, csúnyácska, szegény és magára hagyatott angol Miss - alakjában joggal vélhetjük felismerni a regényes írónő önarcképét, s talán még több joggal csodáljuk benne a jó és rossz hatalmak csatájában mindig áldozatul vetett, de végül mindig diadalmaskodó Regényhősnő eszményképét.
A cselekmény legtöbb mozzanata - az utazás, az idegen város, az iskolai robot, a múlt századi hétköznapok aprólékos, női gonddal összegyűjtött hiteles krónikája - csupa önéletrajzi elem, mint ahogyan személyes élmények mozaikkockáiból rakódik össze a főmotívum: az események középpontjában álló két nagy szerelem - az elfojtott végzetes és a lassan kibontakozó tiszta vonzalom - rajza is. A mondatok bűvös, szivárványos csillogását - melynek hatására nemcsak hogy eleven létezőknek: tulajdon barátainknak és ellenségeinknek, hanem valósággal az örök asszonyi sors jeleinek: megannyi sugallatos erejű szimbólumnak érezzük az elbeszélésben elénk bukkanó tárgyakat, tájakat és emberfigurákat - ezt az átható, felejthetetlen hangulatot azonban aligha magyarázzák az irodalmi lexikon adatai, ez a teremtő, varázsló képzelet műve.
Elragadó, romantikus mese és megindító meggyőző valóság keveredik ebben a regényében. Lucy Snowe viszontagságos villette-i éveit Charlotte Bronté sorsdöntő brüsszeli esztendeje telíti hamisítatlanul igaz szenvedéssel és szenvedéllyel: elválaszthatatlanul bogozódó gyűlölettel és szerelemmel...

Jelenlegi ára: 450 Ft
Az aukció vége: 2020-08-29 16:10 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése